Hasznos információk

Nyílászárócserével, karbantartással és más kérdésekkel kapcsolatban

Hogyan zajlik a beépítés?

Mennyi ideig fog tartani a nyílászárók cseréje?

Legtöbb esetben egy nyílászáró cseréje 1-2 óra alatt megtörténik, ennyi időre van szükség rendszerint a bontástól az utolsó csavar behúzásáig. A helyszíni felmérés során munkatársaink pontosabb információt tudnak adni a munka várható időigényéről. Ha új beépítésről van szó, és nem nyílászárócseréről, a folyamat sokkal gyorsabb, nagyjából fél órát vesz igénybe.

Függ-e a nyílászárók cseréje az időjárási körülményektől (pl:télen)?

Téli időszakban sokan kivárnak az ajtó- és ablakcserével – pedig ebben az évszakban ha lehet, sokkal nagyobb szükség van a jól hőszigetelő nyílászárókra, mint tavasszal… Pedig a nyílászárók cseréje a téli hónapokban is elvégezhető. Szakembereink nagyjából 15-20 percre hagyják nyitva az ablakot, így a lakás kihűlésétől sem kell tartani – ez egy alapos szellőztetés ideje…

Van lehetőség a nyílászárók saját beépítésére?

Igen, bár szintén nem javasoljuk, több szempontból sem. Egyrészt áraink tartalmazzák a beépítés költségét, ha ezt a Vevő saját maga szeretné elvégezni, azzal csupán minimális költségmegtakarítás érhető el. A nyílászárócsere speciális, szakmunka, ahol az eredményt és végső soron az Ön komfortérzetét is alapvetően meg fogja határozni a kivitelezés gondossága. Munkatársaink mindegyike több éves tapasztalattal rendelkezik, megbízható, jó szakemberek.

Hogyan készüljek fel a nyílászárók cseréjére?

A nyílászárók cseréje előtt néhány apróbb lépést akár Ön is el tud végezni – ezzel is gyorsítva a tényleges szerelést. Így érdemes a portól védendő tárgyakat más helyiségekben elhelyezni, vagy ha erre nincsen mód, műanyag fóliával letakarni. A nyílászárók hozzáférhetőségét biztosítani (elpakolni, elhúzni a székeket, asztalokat, stb). A szereléshez 1,5-2 méter általában szükséges. Ahogy minden másban is, szükség esetén ezekben a lépésekben is munkatársaink a segítségére lesznek. Kérjük, ez irányú igényét előre jelezze felénk!

Mit kell tudni a műanyag nyílászárók karbantartásáról?

Miért fontos a műanyag nyílászárókat rendszeresen karbantartani?

A műanyag nyílászárók úgy vannak tervezve, hogy hosszú évekig, akár évtizedekig képesek zavartalanul, tökéletesen szolgálni az otthonunkat. A karbantartás nem igényel túl nagy erőfeszítést – néhány évente egyszer 15-20 percet, azonban ezzel akár jelentősen is megnövelhetjük a nyílászáró élettartamát, hosszabb távon időt, energiát és pénzt spórolhatunk meg.

A karbantartás híján az ablak átengedheti a kinti zajt, romolhat a szigetelés hatékonysága, és a bezárása, kezelése is nehézkessé válhat. Rontja a komfortérzetet, növelheti a fűtésszámlát – végső soron kialakulhat ugyanaz az állapot, amiért a cserét megejtettük.

Mit NE használjak a műanyag nyílászárók karbantartásakor?

Ne használjon maró vegyszereket, illetve maró hatású alapanyagokból készült tisztítószereket. A nyílászáró profilok fényét tompíthatja, ha súrolószerrel mossa át azokat, ezért a szemcsés tisztítószerek használata sem javasolt.

Mikor érdemes szakember segítségét kérni a karbantartáshoz?

A rendes karbantartási ciklusokon kívül rendszeres időközönként (4-5 évente) érdemes nyílászáró szerelő szakemberrel is felülvizsgáltatni a műanyag ajtók és ablakok állapotát, ezzel egy sor “lappangó” probléma akuttá válása előzhető meg. Különösen fontos a nagy igénybevételnek kitett nyílászárók, elsősorban az erkélyajtók szakértői felülvizsgálatát megejteni. Az erkélyajtók vasalata rendkívül költséges, drága alkatrész – egyes darabok ára akár a 100.000 forintot is meghaladhatja. A rendszeres ellenőrzéssel, szervízeléssel elkerülhetjük a vasalat idő előtti kopását vagy meghibásodását.

Milyen karbantartási igénye van a műanyag nyílászáróknak?

Normál működés közben alapvetően a nyílászárók három eleme “szorul” rendszeres karbantartásra:

  1. A profilt (az ajtó keretét) nedves, mosószeres ronggyal vagy szivaccsal kell áttörölni.
  2. A vasalatot, különösen a mozgó alkatrészeket száraz ecsettel ajánlott portalanítani. A mozgó részek évente egyszer ajánlott olajozni (lehetőség szerint műszerolajjal).
  3. A szigetelő tömítést szilikon alapú tisztítószerrel ajánlott ápolni

Műszaki paraméterek, ár

Az egyedi méretekért felszámítanak felárat?

Nem. Üzletpolitikánk szerint: “minden méretet cm-re gyártunk felár nélkül”.

Mit tartalmaz az árajánlat?

Az általunk adott árajánlat tartalmazza:

  • felmérést és árajánlat készítést
  • régi nyílászárók kibontását
  • régi nyílászárók és törmelék elszállítását
  • a teljes nyílászárót, minden tartozékával (komplett tok szerkezet, üveg, merevítés, gumírozás, vasalat és kilincs)
  • új nyílászárók beépítését
  • Áfát
  • Szállítási díjat

Az árainkban a vállalt 5 év garancia is beleértendő – rendeltetésszerű használat mellett bekövetkező, esetleges meghibásodásokat a cégünk újabb díjak nélkül vállalja. Ez azt jelenti, hogy nem kell tartania rejtett költségektől, a garanciális javítás valóban garanciális javítást jelent, nincs kiszállási díj, szervíz költség, stb.

Mi az a hibásműködtetés-gátló?

Egy olyan vasalati elem, amely meggátolja, hogy az ablakszárny bukó állásból, nyíló helyzetbe állításakor a felső sarokpántról a szárnyat “leemeljük” (“kifordul a sarkából”. Ennek hiányában ez előfordulhat, nem kevés bosszúságot okozva a felhasználónak.

Mi az a résszellőző vasalat?

Egy olyan vasalati funkció, amikor az ablak kilincsének állításával az ablakszárnyat néhány milliméterre elemeli a tokprofiltól. Ezzel biztosítva némi légcserét a helyiségben. Ez adott esetben elegendő lehet, szellőztetéshez, illetve a magas páratartalmú levegő kicseréléséhez a lakásban.

Mit jelent a K (U) tényező a nyílászárók mellett?

Az U (régebbi jelölésekben K) tényező leegyszerűsítve az ajtók hőszigetelési képességét mutatja meg. Pontosabban fordítva: a hőáteresztő képességet méri, de mivel itt a kisebb a jobb (nem szeretnénk, hogy a hő “elszökjön”), ezért a mutatószámokat is fordítva kell értelmezni – minél kisebb az értéke, annál jobb hőszigetelést jelent.

Ha fizikából jók vagyunk, akkor érteni fogjuk a technikai magyarázatot is. A mutató mértékegysége W/m2K, azaz azt mutatja meg, hogy 1 m2 felületen 1 kelvin fok hőmérséklet differencia hatására hány watt energia távozik el.

Végül arra érdemes még figyelni, hogy két különböző értékes is szokás megadni. Az UG az üveg, míg az UW a teljes nyílászáró hőáteresztő képességét jelenti.

U (vagy K) = 1.0 a magyar éghajlati viszonylatok közt kitűnő hőszigetelést jelent, 2.0 feletti érték már problémákra utal.

Milyen hanggátlást biztosít a műanyag ajtó, ablak?

A hanggátló tényező legnagyobb részt az üvegezéstől és kisebb részben a választott profiltól is függ. Amennyiben a zajcsillapítás kiemelt szempont (például forgalmas csomópontok mellett levő lakások esetén), kérjük ezt jelezze munkatársaink felé a felmérés során!

Mit jelent a beépítési mélység?

A beépítési mélység a profil tulajdonképpeni vastagságát jelenti, ami a légkamrák számával nagyjából egyenes arányban nő. Ablakainkat például választható, 70 vagy 82 mm-es profilokból gyártjuk. Ez azért fontos, mivel a nagyobb beépítési mélység jobb statikai tulajdonságokkal rendelkezik, emellett nem elhanyagolható szempont, hogy a hő és hangszigetelő képessége is javul.

Mi a helyzet a penészedéssel?

A lakásokban számos tényező miatt keletkezik pára: a mindennapi tevékenység, emberi lélegzés, sütés-főzés, növények locsolása mind-mind valamennyit hozzátesz a párához. Ezt észre sem vennénk, ám a kicsapódott pára penészedéshez vezethet. Az ajtók és ablakok felülete rendszerint jóval hidegebb a környezet hőmérsékleténél, ezért különösen “veszélyeztetettnek” számítanak a pára kicsapódás és a penészedés szempontjából.

A műanyag nyílászárók esetében a közel tökéletes szigetelés és légmozgás (szél) zárás ugyan előnyös tulajdonság, a penészedésre mégis rásegít. Emiatt szereljük a nyitható nyílászáróinkat kétfokozatú résszellőztetővel, melynek segítségével megszabadulhat ettől a problémától.

Egyéb kérdések

Van lehetőség bontás nélkül nyílászárót cserélni?

Igen erre is van lehetőség. Általában azoknak ajánljuk, akik nem szeretnék bontás útján eltávolíttatni ablakaikat. Ilyen esetekben a régi tokba helyezzük be az új nyílászárót, amely a tok és az üveg miatt jelentősen javul az ingatlan élettani hatása, kellemesebb komfortérzet, és jobb hőszigetelés érhető el. A régi tokot festéssel, gipszkartonos borítással vagy, ún. “L”-profilos takarással újítjuk meg.